Rökstopp styrs av gener

Ett blodprov skulle kunna visa om man ska välja plåster eller tabletter för att lättast bli rökfri.

14 jan 2015, kl 12:39
0

Hur svårt det är att sluta röka beror på förmågan att bryta ner nikotin i kroppen. Den skillnaden som styrs genetiskt avgör vilka hjälpmedel man ska välja för att sluta röka.

En randomiserad dubbelblind studie med 1200 deltagare undersökte hur effekten av tabletten Champix, vareniklin, eller nikotinplåster varierade mellan individer.

De som bröt ned nikotin i en normal takt var mest hjälpta av tabletter för att sluta röka, 40 procent blev rökfria jämfört med 22 procent som använt plåster. Deltagare som bröt ned nikotin snabbt hade samma nytta med plåster som tabletter, men fick fler biverkningar av tabletterna, vilket talar för att dessa personer kan ha mest nytta av plåster.

Hur snabbt man bryter ned nikotin analyserades i ett blodprov och forskarna anser att ett sådant test skulle gå att införas i kliniken.

Studien publicerades i the Lancet Respiratory Medicine.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng