Inga läkemedel i maten

Endast fyra av drygt 9 000 prover på animaliska livsmedel under 2007
innehöll läkemedelsrester, hormoner eller främmande ämnen, rapporterar
Livsmedelsverket, som analyserade proverna.

9 maj 2008, kl 13:54
0

Annons

Livsmedelsverket har främst analyserat prover tagna från djur som skulle kunna vara behandlade med veterinärmedicinska preparat. De har specifikt letat efter injektionsmärken i halsen och djur med juverinflammation men i övrigt har provtagningarna skett slumpmässigt.

Av drygt 9 000 prover innehöll fyra för höga penicillinvärden under 2007. Av dem kom tre prover från njure från nötkreatur och ett från gårdsmjölk. Två av fallen med penicillin i njurarna har lämnats till åklagare. Resultatet liknar det från förra året. Då innehöll två njurprov och två mjölkprov penicillinnivåer som överskred gränsvärdena.

Analysresultaten redovisas till EU-kommissionen som samlar resultat från samtliga EU-länder på sin webbplats. De färskaste dokumenten som finns tillgängliga där idag är dock från 2005.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng