Gratis hiv-läkemedel minskade dödstalet

Åtta månader efter att en klinik med gratis hiv-läkmedel hade öppnat i
Malawi hade mortaliteten i landet sjunkit. Detta konstateras i en
studie som publicerats i The Lancet.

9 maj 2008, kl 12:13
0

Malawi, i södra Afrika, är ett av de länder som är hårdast drabbat av hiv och aids. Varje år dör omkring 800 000 till följd av sjukdomen. Mellan 2002 och 2006 studerade en grupp forskare mortaliteten i landet bland
32 000 vuxna individer. Under de sista åtta månaderna av observationsperioden fanns gratis antiretrovirala hiv-läkemedel tillgängliga via en klinik som öppnat i Karonga Town.

I studiegruppen minskade mortaliteten under dessa åtta månader med tio procent ? men en sänkning av dödssiffran var detekterbar även på populationsnivå.
– Jag tror inte att människor förväntade sig att se en effekt så snabbt, säger Judith Glynn vid London School of Hygiene and Tropical Medicine, en av forskarna bakom studien, till nyhetsbyrån Reuters.

Minskningen av mortaliteten skedde bland individer i åldern 15 till 59 år. Hos dem som var äldre än 60 år sågs ingen förändring.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng