Annons

Afrikansk medelklass lockar läkemedelsföretag

Länder i Afrika blir allt intressantare för de stora läkemedelsföretagen. En växande urban medelklass är skälet.

13 feb 2013, kl 12:14
0

Annons

Speciellt är det de europeiska läkemedelsföretagen som enligt Reuters nyhetsbyrå fått upp ögonen för en växande marknad, Reuters nämner bland annat Sanofi, GSK och Novartis.

Intresset för Afrika bygger främst på en ökande urban medelklass med möjlighet och krav på att få sina kroniska sjukdomar, som diabetes, cancer, hjärt/kärlsjukdomar och lungsjukdomar behandlade. I Angola finns till exempel två tredjedelar av dagens läkemedelsmarknad i huvudstaden Luanda.
Världsbanken räknar  med att de icke smittsamma sjukdomarna kommer att stå för 46 procent av alla dödsfall söder om Sahara 2013. Det är en ökning med 28 procent jämfört med 2008. 
 
 
Men det finns enligt nyhetsbyrån flera hinder inför den afrikanska etableringen. Ett är konkurrensen från kinesiska och indiska läkemedelsföretag med betydligt lägre priser.
Även om Afrika under lång tid sannolikt kommer att förbli en nischmarknad så hoppas företagen att marknaden ska växa framöver och att man här liksom i Asien och Latinamerika ska få en mognad och stabil marknad.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng