Annons

Folsyra minskar risken för autism

Enligt en ny studie tycks folsyra kraftigt minska risken för autism.

13 feb 2013, kl 10:27
0

Att folsyra minskar risken för ryggmärgsbråck hos blivande barn är känt sedan länge. Nu presenterar norska forskare en studie som tyder på att B-vitaminet också minskar risken för autism.

I studien ingick 85 000 barn födda mellan 2002 och 2008. Under den tiden fick 270 barn diagnosen autismspektrumstörning som är ett samlingsnamn för flera autismtillstånd. För den mest allvarliga diagnosen, autism, såg forskarna till den här studien en riskminskning med 40 procent om den blivande mamman ätit folsyra minst fyra veckor före och åtta veckor efter hon blivit gravid jämfört med om hon inte intagit vitaminet.

I många länder, bland annat USA berikas mjöl med folsyra men inte i Sverige, en fråga som diskuterats under flera år.

Ett skäl till att mjölet inte berikas här är oron för en ökad cancerrisk. En nyligen publicerad studie i Lancet tyder dock inte på någon sådan ökad risk.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng