Annons

Folsyra ökar inte risken för cancer

En analys av studier med närmare 50 000 deltagare bekräftar inte att folsyra ökar risken för att få cancer.

28 jan 2013, kl 17:22
0

Annons

Tillskott av folsyra har visat minska risken för ryggmärgsbråck hos nyfödda.

Tidigare studier har visat på en ökad risk för cancer bland patienter som tar folsyra, bland annat en norsk studie i vilken närmare 7 000 patienter ingick.

Men den här internationella analysen, publicerad i Lancet, visar inte på någon högre risk att utveckla cancer hos de som använder folsyra. Tillskott av folsyra har visat sig minska risken för gravida att få barn med ryggmärgsbråck och i bland annat USA och Kanada finns sedan slutet av 1990-talet krav på att bland annat mjöl ska vara berikat med folsyra. I Sverige har det diskuterats men här liksom övriga Västeuropa har man avstått från berikningen just för cancerrisken.
 
Men folsyratillskott har alltså i den här analysen inte visat sig öka risken. Totalt följdes närmare 50 000 individer under i genomsnitt fem år. Under den perioden blev 7.7 procent i folsyragruppen och 7.3 procent i placebogruppen diagnosticerad för någon form av cancer. Skillnaden mellan de två grupperna är så liten att den kan bero på slumpen, menar forskarna som inte heller såg någon ökad risk för någon specifik cancersjukdom. I de flesta studier som ingick i metaanalysen användes dagliga doser mellan 0,5 och 5 milligram folsyra. Men inte heller i den studie som använde en mycket större dos, 40 milligram, såg man någon ökad cancerrisk.
Studiens svaghet är att studierna är relativt korta, de flesta cancerformer tar mellan 10-20 år att utveckla, påpekar forskarna själva.
 
– Slutsatsen man kan dra är att det under en relativt kort tidsperiod inte fanns vare sig någon signifikant nytta eller skada med folsyra, kommenterar John Baron som arbetet med översynen till nyhetsbyrån Reuters.
 
Å andra sida följdes patienterna i den norska analysen som visade på en ökad risk för cancer inte mycket längre – sex år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng