Annons

Forskare vill berika livsmedel med folsyra

Europa bör berika livsmedel med folsyra. Det anser en dansk forskare som beräknat kostnaderna för att inte göra det.

7 sep 2015, kl 12:25
0

Annons

Cirka 5 000 barn föds med ryggmärgsbråck och allvarliga defekter i centrala nervsystemet som en följd av brist på folsyra hos gravida kvinnor. Bara i Tyskland beräknas de livslånga sjukvårdskostnaderna för de cirka 240 årligen drabbade barnen till 63 miljoner euro.

Forskaren bakom studien, docent Rima Obeid menar att Europa bör göra som bland annat Kanada och USA och berika till exempel mjöl med folsyra. Det skulle enligt henne minska sjukvårdskostnaden till hälften.

I Sverige föds det varje år dryga tjugotalet barn med ryggmärgsbråck och ett 80-tal aborter utförs på grund av funktionshindret. I Danmark beräknas 11 barn av 10 000 födas med ryggmärgsbråck.

I norra Europa räknar man med att proportionellt fler barn föds med ryggmärgsbråck än i södra. Anledningen är att till exempel gröna bladgrönsaker är särskilt rika på folsyra, något man äter mer av i södra Europa. Svenska Livsmedelsverket rekommenderar kvinnor som planerar att bli gravida att ta tillskott med folsyra fram till tolfte graviditetsveckan.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng