EU storsatsar på hjärnforskning

EU satsar en miljard euro på ett forskningsprojekt inom neurovetenskap. Målet är att samla information om hur hjärnan fungerar i en avancerad dator.

28 jan 2013, kl 16:46
0

Foto: iStockphoto

EU satsar totalt två miljarder euro på två så kallade flaggskeppsprojekt. Det ena projektet är inom neurovetenskap och heter The Human Brain Project. Det leds delvis av forskare från Karolinska institutet. Projektet fokuserar på att bygga en simulering av människohjärnan genom att samla all information om hjärnan i en kraftfull dator. Förhoppningen är att forskningen ska leda till både bättre framtida datorer och en förståelse av neurologiska sjukdomar såsom alzheimer och parkinson. 

– Pengarna ger oss möjlighet att ta fram kunskap om hur hjärnan fungerar vad gäller allt från hur vi uppfattar vår omgivning, styr våra rörelser och minns vad som hände igår eller i vår barndom. Kunskapen kan leda till bättre förståelse av orsaken till olika hjärnsjukdomar, hur man diagnostiserar och behandlar dem samt lägre vårdkostnader för samhället, säger Sten Grillner, professor vid institutionen för neurovetenskap, som sitter i den internationella ledningsgruppen för The Human Brain Project och är en av dess koordinatorer, i ett pressmeddelande. 

Det andra projektet är The Graphene Flagship. Forskningsprojektet leds från Chalmers tekniska högskola och omfattar 120-talet forskargrupper i 17 länder. Forskningsprojekten får vardera 100 miljoner euro, cirka 900 miljoner svenska kronor, per år i tio år. EU står för ungefär hälften, resten ska andra aktörer bidra med.

Nyheten togs emot positivt av regeringen. 
– En glädjens dag för svensk forskning och ett stort erkännande för Chalmers och Karolinska institutet. Att Sverige kommer så här väl ut när EU fördelar sina forskningsmiljarder visar att vi står oss bra i den internationella konkurrensen, säger utbildningsminister Jan Björklund, i ett pressmeddelande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng