P-piller gav ändrad hjärnaktivitet

Kvinnor som upplevt humörbiverkningar av p-piller hade mätbara avvikelser i aktiviteten i hjärnan, visar en liten svensk studie.

28 jan 2013, kl 13:20
0

P-piller har funnits i drygt 50 år, men det är inte helt klart varför vissa kvinnor drabbas av psykiska biverkningar och vad de beror på. Forskare vid Uppsala universitet har i en liten studie undersökt aktiviteten i hjärnan hos kvinnor som upplevt humörpåverkan av p-piller, skriver Upsala Nya Tidning.

Studien, som publicerats i tidskriften Psychoneuroendocrinology, omfattar 34 kvinnor som slutat använda p-piller på grund av att de upplevde negativ påverkan på humöret. Hälften av kvinnorna fick därefter äta på-piller på nytt medan resten fick placebo. Kvinnorna fick föra dagbok över olika psykiska symtom före och under den fyra veckor långa behandlingen. De genomgick även ett känslotest samtidigt som hjärnaktiviteten undersöktes med magnetkamera.

En tredjedel av kvinnorna som fick p-piller hade påtagligt fler negativa psykiska symtom jämfört med kvinnorna som fick placebo och jämfört med sig själva när de inte tog p-piller. Undersökningarna med magnetkamera visade också skillnader i aktiviteten på flera ställen i hjärnan som har betydelse för bearbetningen av känslor.
– Våra resultat talar för att undersökningar av hjärnans funktion kan vara ett bra hjälpmedel för att kartlägga risken för humörbiverkningar när nya p-piller provas ut, säger läkaren Malin Gingnell, till UNT.

Hon påpekar till tidningen att studien är liten och det behövs fler och större studier.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng