Blogg om att starta apotek

Läkemedelsvärlden startar idag tillsammans med apotekaren Joakim Söderberg en blogg om att starta ett eget apotek. I torsdags beslutade Sveriges riksdag att Apoteket AB ska säljas. Det var det första formella steget mot en omreglering av apoteksmarknaden. Men frågetecknen är fortfarande många. Joakim Söderberg kommer i bloggen att dela med sig av allt som händer i hans jakt på svar från myndigheter och politiker.

11 maj 2008, kl 22:06
1

Annons

Joakim Söderberg är 38 år gammal, har varit apotekare sedan 1994 och företagare i nio år. Hans företag Health Solutions utvecklar idag olika metoder för att förbättra den evidensbaserade medicinen i sjukvården. Sedan i höstas är han också gästbloggare på www.lakemedelsvarlden.se och från och med idag startar han bloggen ?Entreprenör2009?. Här kommer han att skriva om hur han går till väga för att starta en apoteksverksamhet på den omreglerade marknaden som enligt planen ska börja gälla från och med den 1 januari 2009. Förutom Joakims egna tankar och reflektioner kommer stora delar av korrespondensen med myndigheter läggas ut. Parallellt med bloggen kommer det också finnas en FAQ med några av de frågor som finns kring att starta eget apotek.
 

Varför vill du starta den här bloggen?
? ­Förändringar av den här storleken ger alltid unika möjligheter för de som vill vara med. Men det är inte helt enkelt i dagsläget att få klart för sig vilka de möjligheterna är. Jag tror att vi är i en fas där alla tjänar på att dela med sig om vad man får reda på, säger Joakim Söderberg.

 
Vad kommer du att skriva om?
? Jag kommer inte att skriva ut precis allt i den här bloggen, vårt företag menar allvar med ansökan och vissa saker måste vi hålla för oss själva. Samtidigt är det just för att vi menar allvar som den här bloggen är en god idé, det finns ingen anledning att ge sig in i något som i slutändan inte kommer att ge tillräckligt tillbaka och i dag är det nästan omöjligt att avgöra vad man skall göra. Starta apotek? Köpa apotek? Vilket apotek skall jag i så fall köpa? Satsa på servicefunktioner till apotek? Hyra ut personal? Sälja läkemedel via webben? Sälja personal via webben?
?    Och ok då, jag har en anledning till och det är att jag faktiskt egentligen misstänker att svaren inte finns, att den 1 januari 2009 kan bli ett stort antiklimax på grund av att myndigheterna inte gör det de skall, och kejsarens nya kläder har alltid varit min favoritsaga. Men jag hoppas att jag har fel. Vi får se.
 
Vad hoppas du att bloggen kommer att resultera i?
? Att vi lyckas få fram information från myndigheterna i någorlunda tid innan den 1 januari 2009, om allt varit optimalt skulle vi redan ha allt vi behöver. I mitt första brev som redan gått till fyra myndigheter finns ett antal frågor och det är de som idag utgör grunden för vår FAQ. Men jag hoppas att detta inte skall bli allt. Jag skulle önska att alla som är intresserade skulle kunna kommentera och diskutera här på bloggen.
 
Hur ofta kommer du att uppdatera bloggen?
? Det är svårt att säga, jag kommer att försöka svara på frågor och kommentarer så fort jag ser dem men den övriga informationen är beroende av hur snabbt myndigheterna jobbar och svarar på mejl och brev. Men förhoppningsvis blir det bra action.
  
Tror du att du är apoteksägare om ett år?
? Nej. Det är kanske ett oväntat svar med tanke på att vi drar igång den här bloggcirkusen men den nya marknaden är så mycket mer än bara butiken apoteket. Jag satsar i dag helhjärtat på Health Solutions och vi ser inte apoteksägande som en viktig del i vår verksamhet. Men däremot finns det mängder med saker kring läkemedel, kvalitet och läkemedelsdistribution som vi är intresserade av och allt kommer att förändras den 1 januari 2009. Och apoteksverksamheten är extremt viktig för att få ut den evidensbaserade medicinen i verkligheten, och det är det jag vill ägna mig åt.

Gå dirket till bloggen.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer