Annons

Unik mottagning ska minska biverkningar

Vid en helt ny mottagning på Akademiska sjukhuset i Uppsala ska äldre patienter erbjudas läkemedelsgenomgångar.Målet är att de ska få bättre koll på vilka mediciner de tar.

25 mar 2011, kl 13:52
0

Satsningen är ett samarbete mellan Akademiska sjukhuset, primärvårdsförvaltningen, läkemedelskommittén och regionförbundet i Uppsala län och alldeles nyligan slagit upp dörrarna. På mottagningen, som ligger på sjukhuset, är tanken att man ska ta emot patienter över 80 år som behandlas med minst fem läkemedel för att gå igenom läkemedelssituationen.

Två apotekare och tre läkare kommer att arbeta på mottagningen som är en del av geriatriken. Målgruppen är i huvudsak personer som ofta söker sig till sjukhusets akutmottagning och som saknar fast läkarkontakt i primärvården men Henrik Toss, ansvarig läkare, säger att de också välkomnar patienter på remiss från husläkare och de som är på väg att skrivas ut från vårdavdelningar och som behöver följas upp.
– Ett viktigt mål är att patienterna ska bli mer delaktiga i sin medicinering, vilka effekter och biverkningar de kan förvänta sig, säger han i ett pressmeddelande.

Målet är att ta emot 15 till 20 patienter i veckan för att gå igenom deras medicinering.
– Främsta syftet är att förbättra äldres hälsa, att minska risken för biverkningar, onödiga återbesök och inläggning på sjukhus. Som mest har jag sett läkemedelslistor med 41 olika preparat. Det är inte ovanligt att personer över 80 år tar tio läkemedel eller mer dagligen, säger Ulrika Gillespie, apotekare på Akademiska sjukhuset.

Läs ett längre reportage om den nya mottagningen i Läkemedelsvärlden nummer 3.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng