Annons
Brister i försäljning nonchaleras
Istock photo

Brister i försäljning nonchaleras

Först nästan tre år efter att försäljning av receptfria läkemedel tilläts utanför apotek har kommunernas kontroller kommit igång. Men fortfarande är det många brister som aldrig rapporteras.

17 aug 2012, kl 12:28
0

I november 2009 tilläts försäljning av vissa receptfria läkemedel på andra ställen än apotek. För att bedriva försäljningen måste butikerna följa ett antal regler och det är kommunerna som har på sitt bord att kontrollera att regelverket följs. Men kontrollprogrammen har gått trögt och det är först i år som de kommit i gång ordenligt enligt Läkemedelsverket. Hittills har 175 rapporter om allvarliga brister nått myndigheten.

Många av de brister som uppstår rapporteras inte ens, enligt Sveriges radios Ekoredaktion. När inspektören i Luleås besökte kommunens försäljningsställen, konstaterades att ingen av de 42 skötte sig helt.

De brister som förekommer är bland annat dålig kontroll av 18-årsgräns, att varorna inte hålls inlåsta eller under uppsikt och dålig skyltning att det är läkemedel. Totalt finns det omkring 5500 försäljningsställen av receptfria läkemedel i landet som inte är apotek.