Annons

Kontrollköp får ej leda till straff

Kommuner ska genom kontrollköp få testa hur väl åldersgränsen följs vid köp av receptfria läkemedel. Men det blir inget straff för den som struntar i det.

19 dec 2013, kl 12:19
0

Kommunerna får möjlighet att testa om försäljare kontrollerar åldern på den som vill köpa folköl, tobak och receptfria läkemedel. Det föreslår regeringen i en proposition. Enligt förslaget måste den person som utför kontrollköpet vara över 18 år.

Regeringens tidigare förslag fick bakläxa av lagrådet eftersom man ansåg att kontrollköp inte kunde ligga till grund för administrativa sanktioner, som till exempel försäljningsförbud. Lagrådet menade att säljaren endast var tvungen att förvissa sig om att köparen var över 18 år, men det fanns inget legitimationstvång. 

I propositionen finns därför inget förslag om åtgärder mot den som inte upprätthåller åldersgränsen. Kontrollköpet ska istället ligga till grund för en dialog mellan kommunen och handlaren.

Kontrollköp kallades tidigare för provköp, men metoden stoppades av justistieombudsmannen 2010, som ansåg att det handlade om dold myndighetsutövning som behövde lagregleras. Därför föreslår regeringen en lagändring som gör kontrollköp av folköl, tobak och receptfria läkemedel tillåtet från den 1 maj 2014.  

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng