Tar ensamt hand om diabetesforskningen

Astrazeneca köper ut Bristol-Myers Squibb från den gemensamma diabetesforskningen och tar över fler än 4 000 anställda.

19 dec 2013, kl 13:17
0

Det var 2012 som Astrazeneca och Bristol-Myers Squibb gemensamt köpte det amerikanska läkemedelsföretaget Amylin och dess diabetesforskning. Nu meddelar Astrazeneca att man köper ut samarbetspartnern från den gemensamma diabetesportföljen. Dessutom kommer Astrazeneca ta över drygt 4 100 anställda som arbetar med diabetesprojekten på Bristol-Myers Squibb.

Enligt ett pressuttalande från Pascal Soriot, Astrazenecas vd och koncernchef, har företagen kommit fram till att en enskild ägare bättre kommer att gynna diabetesforskningen och patienterna. 

Initialt kommer Astrazeneca att betala 2,7 miljarder dollar, cirka 17,5 miljarder kronor, för affären. Därefter tillkommer delbetalningar på 1,4 miljarder dollar för olika regulatoriska och marknadsmässiga milstolpar samt andra ersättningar på 225 miljoner dollar. 

Affären ger Astrazeneca globala patenträttigheter och rättigheter för utveckling, tillverkning och kommersialisering av diabetesverksamheten. Det inkluderar även flera redan registrerande diabetesläkemedel som Forxiga, Komboglyze och Byetta.

På torsdagen offentliggjordes också ett annat uppköp. Bayer köper det norska företaget Algeta för 17,6 miljarder norska kronor, cirka 18,8 miljarder svenska kronor. I och med köpet får Bayer fulla rättigheter för prostatacancermedlet Xofigo, som utvecklats av företagen gemensamt och som nyligen godkändes i både EU och USA.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng