Vill tillåta kontrollköp av receptfritt

Idag är det inte tillåtet för tillsynsmyndigheter att göra kontrollköp av receptfria läkemedel, folköl och tobak. Nu vill regeringen ändra på det.

4 okt 2013, kl 11:19
0

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att det ska bli tillåtet med kontrollköp av receptfria läkemedel, folköl och tobak. 

Provköpsutredningen föreslog redan i april 2012 att regeringen skulle göra det möjligt för kommuner att göra kontrollköp. Utredningen skickades ut på remiss och nu har regeringen lämnat över en lagrådsremiss till lagrådet. 

I remissen föreslås det att lagen om handel med receptfria läkemedel, alkohollagen och tobakslagen införs bestämmelser som ger kommuner möjlighet att genomföra kontrollköp. Syftet är att kontrollera att den som säljer folköl, tobak eller receptfria läkemedel ber köparen att visa legitimation. Kontrollköpet genomförs av en person som fyllt 18 år men ser ungdomlig ut. Omedelbart efter köpet ska kommunen berätta om kontrollköpet för säljaren.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 mars 2014.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng