Annons

Industrin säger nej till marknadsföring

Information om receptbelagda läkemedel i tv, radio och tryckta medier
är ingen bra idé. Den europeiska läkemedelsindustriföreningen, EFPIA,
sällar sig till skaran av kritiker till EU-kommissionens DTC-förslag.

9 apr 2008, kl 14:13
0

EU-kommissionen har nyligen lagt fram ett förslag om att låta läkemedelsindustrin informera om receptbelagda läkemedel Direct to consumer, DTC. En tidigare rapport från kommissionen har visat att den hälso- och läkemedelsinformation som den enskilde EU-medborgaren får tillgång till idag skiljer sig åt ? med möjliga negativa effekter på folkhälsan som följd. Förslaget skulle kunna vara en lösning på problemet.

Men många har varit kritiska till förslaget, bland annat Läkemedelsverket och internationella konsumentorganisationer. Nu går även industrin själv emot förslaget, genom den europeiska läkemedelsindustriföreningen, EFPIA.

I grunden är EFPIA positiv till grundtanken ? lika information till alla ? men inte till det kontroversiella tillvägagångssättet. EU-kommissionens förslag går ut på att låta företag vända sig direkt till patienterna via radio, tv och tryckta medier och informera om alla sorters läkemedel, även receptbelagda.

EFPIA tycker istället att företagen ska tillhandahålla högkvalitativ läkemedelsinformation till exempel på hemsidor, dit de patienter som aktivt söker kunskap kan vända sig. Den information som går ut till allmänheten ska bara handla om sjukdomar och hälsa mer generellt och inte gå in på specifika läkemedel, anser föreningen.

Vidare är EFPIA skeptisk till det övervakningssystem av informationsförmedlingen, som EU-kommissionen föreslår. Föreningen tror att det finns en risk för att det kommer att tolkas och användas olika från land till land. Att det skulle innebära problem i Sverige har redan konstaterats eftersom granskningen går emot den svenska tryckfrihetsförordningen. EFPIA förespråkar istället en så kallad uppförandekod, ?code of conduct?, för hälsoinformation inom EU.

Den sista dagen för att lämna in synpunkter på EU-kommissionens förslag var i måndags, den 7 april. Kommissionen arbetar nu på ett eventuellt lagförslag som kommer att nå parlamentet under nästa år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng