Implantat med Antabus allt vanligare trots att farmakologisk effekt saknas

Trots att det sedan länge är belagt att aversionsmedlet Antabus (disulfiram) inte har någon farmakologisk effekt när det inopereras i underhudsfettet, fortsätter operationerna. Antalet licensansökningar har till och med ökat de senaste åren.

16 maj 2005, kl 16:33
7

Tvärt emot all vetenskaplig evidens fortsätter läkare att operera in Antabuskapslar. Enligt Anders Johansson på Läkemedelsverkets licensavdelning har antalet ansökningar till och med ökat på senare år. De senaste tolv månaderna har drygt 500 ansökningar godkänts av myndigheten.

I SBU:s kunskapssammanställning över evidensbaserad behandling av alkohol- och narkotikaproblem, som kom 2001, konstateras att depåmedicinering inte har någon effekt. Skälet är att man inte når upp till terapeutiska blodnivåer av disulfiram på det sättet. Medlet måste tas oralt för att det ska ge någon toxisk effekt när man dricker alkohol.

En svensk studie som gjordes i början av 1980-talet visade att den enda skillnaden mellan de som fick disulfiram inopererat jämfört med de som fick placebo är sårkomplikationer. De patienter som fick disulfiram hade mer problem.
Studien som inte motbevisats av annan forskning resulterade i att behandlingsmetoden aldrig godkänts i Sverige. Vilket alltså inte hindrat att den efterfrågas eller att läkare utför den.

Humanitär förskrivning

Skälet till att Läkemedelsverket fortsätter godkänna ansökningarna anges vara humanitära. Efter att den svenska studien publicerats nekade myndigheten licenser.
Men sedan ett ärende överklagats till regeringen, som biföll fortsatt användning, betraktas licensansökningarna närmast som rutinärenden. Och så har det fortsatt i drygt två decennier.

? Finns det en patientansvarig läkare godkänner vi ansökningarna, uppger Anders Johansson.

Trots det entydiga avfärdandet i SBU:s rapport av behandlingsmetoden fortsätter Läkemedelsverket att godkänna licensansökningarna.

? Ingen har tagit på sig att göra något åt det här, konstaterar Anders Johansson.

På Socialstyrelsen där man arbetar med att ta fram nationella riktlinjer för behandling av alkoholberoende blir Ola Arvidsson, ansvarig för arbetet, osäker på om man överhuvudtaget tar upp depåmedicineringen. Men efter att ha tittat i korrektur konstaterar han att man, precis som i SBU:s sammanställning, beskriver den som verkningslös.

Jörgen Engel, professor i farmakologi och expert i den grupp som tar fram riktlinjerna, blir mycket förvånad när han får höra att behandlingen bedrivs.

? Det visste jag inte. Det finns ingen som helst evidens för att den fungerar. Men tyvärr är det väl så att många kollegor inte är uppdaterade.

Bättre än psykiatrikerna

En av dem är i så fall Stefan Nydahl, allmänkirurg som har praktik på Sophiahemmet i Stockholm. Han utför enligt egen utsago flera hundra disulfiramimplanteringar om året. Drygt
2 000 kronor kostar operationen.

? Jag tror inte någon psykiatriker i landet har så bra resultat som jag, vad det gäller att rädda företag, äktenskap och körkort.
Men han håller med om att det handlar om tro. Någon uppföljning av hans operationer har varken han eller någon annan gjort.

Det här ska inte i första hand ses som en farmakologisk behandling, menar Stefan Nydahl.

Han hävdar att han inte ljuger för patienterna, utan att han säger att den inopererade kapseln är ett stöd och att man kan förmoda att den har en sex månaders effekt.

? Många av patienterna har ju prövat Antabustabletter tidigare så de har erfarenhet av vad som händer om man dricker.

? Och jag kan inte uttala mig så klart om den farmakologiska effekten. Det ska man inte gräva i, tycker jag.

7 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. jag anser att antabuskapslarna som opereras in i kroppen/magen har en valdig bra effekt och borde anvandas i storre utstrackning och kunna erbjudas mer an de nu gors
    och borde vara subventionerad. med hogkostnadsskydd
    for det ar en bra hjalp, inte bara en drabbade alkolisten utan
    aven for sambon/frunoch inte minst barnen som forlorar sin barndom, sin familjesituation, sin trygghet pa grund av att ni
    inte ar beslut som gynnar denna form av behandling.
    myckett vanliga halsningar/katharina.

  2. Jag fick antabus inopererat sent i höstas av Dr Stefan Nydahl och det är bara en stor bluff,Blev bjuden på vad jag trodde var en alkoholfri drink men så var inte fallet,började dricka igen efter 2 mån nykterhet pga, bluff med op.Kostade mej 3500 kr som jag kunde ha använt till annat.Nu är de många som säjer att ingen tvingade mej och det är sant…Men varför betala pengar för sockerpiller till en skurk som bara lurar beroende kunder på pengar,,fy fan…
    Göran

  3. Min man fick med antabus in opererat av Stefan, kunde dricka, och det har med fört oss stora problem som misshadel mm .
    Jävla hycklare

  4. Jo de e ett jävla hyckleri hela skiten..Men provar man inte så vet man ju inte.Enl, Nydahl så räckte de i stort sett att gå förbi bolaget för att kroppen skulle reagera…..Hör gärna av dej Jenny….