Högljudd kritik vid konferens om infektionssjukdomar

Den stora internationella konferensen om infektionssjukdomar i Singapore (ICID 2002) avslutades häromdagen. Över 2000 specialistläkare och andra experter från ett hundratal länder deltog.

21 mar 2002, kl 14:44
0

Annons

Vid konferensen framfördes bland annat hård kritik mot såväl regeringar som läkemedelsföretag för att utvecklingen av vaccin inte prioriteras i tillräcklig utsträckning.

Michel Carael, utvärderingschef vid FN-organet UNAIDS, presenterade nya uppgifter om spridningen av hiv/aids i Asien. Han lyfte fram Thailand och Kambodja som goda exempel på länder där man lyckats kontrollera spridningen någorlunda.
? Politiskt engagemang på högsta nivå har varit en förutsättning för detta, sa Michel Carael.

Politiskt engagemang räcker dock inte hela vägen. Uganda är ett sällsynt exempel på ett land i Afrika där spridningen är något så när under kontroll. Spridningshastigheten har stagnerat kring 6 procent.

? Men vi skulle komma längre om vi hade tillgång till behandling som komplement till det förebyggande arbetet. Antivirala medel är för oss den länk som saknas i kedjan, sa Peter Mugyeni, chef för ett aidsforskningscenter i Kampala.

Hiv/aids fortsätter att vara den största utmaningen för världens specialister på infektionssjukdomar.
? Bromsmedicinerna är dyra, men att de inte görs tillgängliga för de fattiga ländernas befolkningar är inte moraliskt hållbart, sa Roy Anderson, professor i epidemiologi vid Imperial College i London, och flera andra talare var inne på samma spår.

Arrangerande International Society for Infectious Diseases, ISID, har tagit flera initiativ som syftar till att hjälpa läkare och forskare från u-länder att starta egna forsknings- och behandlingsprogram med hjälp av resurser och expertis från västvärlden.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng