Hiv undkommer läkemedel i tarmslemhinnan

En förklaring till att hiv fortfarande inte är utrotat kan enligt en amerikansk studie bero på att viruset har förmåga att gömma sig undan läkemedelsbehandling i tarmslemhinnan. Forskarna menar att antiinflammatoriska läkemedel kan förbättra effekten av hivläkemedel.

25 aug 2006, kl 12:16
0

Annons

Med antiretroviral kombinationsbehandling (HAART) kan hiv idag hållas under kontroll under många år även om sjukdomen inte kan botas. Amerikanska forskare har nu upptäckt att viruset kan gömma sig i tarmslemhinnan och att det fortsätter att föröka sig där trots att blodprov tyder på att läkemedelsbehandlingen gett effekt. Resultaten av den treåriga studien publicerades i augustinumret av Journal of Virology (2006;80: 8236-8247).
Forskarna vid University of California Davis Health System menar att den viktigaste kampen mellan virus och smittade individer sker i tarmen omedelbart efter infektion och att man därför bör fokusera på att förbättra behandlingen av tarmslemhinnan. Lymfatisk vävnad i tarmen svarar för 70 procent av kroppens immunsystem.
HAART verkar genom att sänka virusmängden i kroppen samt öka antalet T-lymfocyter som är viktiga för kroppens immunförsvar. Läkare som behandlar hivpatienter har länge litat på blodprov som visar antalet viruspartiklar och T-lymfocyter för att följa behandlingens effekt. Men enligt studien bör man även ta biopsier från tarmen.
I den aktuella studien följdes tio patienter via blodprov och prov från tarmen före och efter tre års behandling med HAART. Forskarna fann att immunsystemets funktion i tarmen återhämtade sig mer vid slutet av behandlingen hos nyligen infekterade individer än hos de med kronisk infektion. Forskarna menar att antiinflammatoriska läkemedel kan förbättra effekten av antiviral terapi samt att gener som är involverade i uppbyggnad eller nedbrytning av lymfatisk vävnad i tarmen är nya intressanta mål för läkemedelsterapi.
Deras slutsats är att patienter som behandlas med HAART bör övervakas via biopsier från tarmen och att tarmens immunfunktion bör stärkas med antiinflammatoriska läkemedel.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng