Det krävs för att hiv-målen ska nås
Sibongile Tshabalala, Michael Johnson, Pia Engstrand, Marc Biot och Anna Mia Ekström. Foto: Micaela Toresson/Läkemedelsvärlden.

Det krävs för att hiv-målen ska nås

Stora framsteg har gjorts de senaste åren i kampen för att besegras hiv. Men än är vi inte där. Hittills är Sverige det enda landet som klarar av FN-organet UNAIDS mål till 2020.

1 dec 2015, kl 10:30
0

Om inte fler får tillgång till läkemedel kommer inte målen att kunna nås.

Tre viktiga mål innebär att 90 procent av alla som insjuknar i hiv ska känna till sin sjukdom, att 90 procent av dem ska få behandling och att 90 procent av dem ska ha en omätbar virusnivå i blodet efter behandling.

– Något av det viktigaste som måste ändras för att vi ska nå målen är att smittade måste få reda på sin status, så att de får behandling. Det borde finnas ett 90-90-90-mål även i förebyggande syfte, sade Anna Mia Ekström, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska Institutet, vid ett internationellt hiv-seminarium i Stockholm i går, måndag.

Som arrangör för seminariet stod Läkare utan gränser. Under dagen analyserades organisationens hiv-projekt i KwaZulu-Natal i Sydafrika. Där har olika vårdmodeller prövats, så som utbildade patientrådgivare och stödgrupper som innebär att patienten engagerar sig och tar kontroll över sin egen läkemedelsbehandling.

En som talade om just detta var Celiwe Dlamini-Ndlovu, som själv är patientrådgivare i projektet. Hon möter dagligen hiv-patienter, stöttar dem och hjälper dem till att fortsätta ta sina mediciner.

– Många patienter har bra planer för att ta sin behandling, men den fungerar inte alltid när man kommer hem till familjen. Av rädsla försöker många, även gifta, gör allt de kan för att dölja att de går på behandling, sade hon.

Flera talare vid seminariet menar att stigma är ett stort problem och att hiv-testningen måste utvecklas.

– Själv-tester och möjligheten att testa sig hemma måste utökas. I dag har vi behandlingen men vi måste se till att alla får ta del av den också, sade Anna Mia Ekström.

Andra som deltog under dagen var bland andra Kerstin Åkerfeldt, policyrådgivare på Läkare utan gränser, Tobias Alfvén, forskare vid avdelningen för Global hälsa vid Karolinska institutet, och Pia Engstrand, policyspecialist på Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete, Sida.