Läkemedel mot missfall ökar cancerrisken hos döttrar

Kvinnor vars mödrar använt ett syntetiskt östrogen, dietylstilbestrol, under graviditeten för att motverka missfall har väsentligt ökad risk att drabbas av bröstcancer. Läkemedlet användes av tusentals kvinnor i mitten av 1900-talet i USA och Europa, men i begränsad omfattning i Sverige.

25 aug 2006, kl 12:24
0

Cirka två miljoner kvinnor i USA använde dietylstilbestrol (DES), som förskrevs från slutet av 1940-talet till början av 1970-talet för att förhindra missfall.

En studie som publicerades i augustinumret av Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention (2006;15:1509-1514) visade att kvinnorna, i USA kallade ?DES Daughters?, som nu har blivit 40 år och äldre löper nästan dubbelt så stor risk att drabbas av bröstcancer jämfört med oexponerade kvinnor i samma ålder. Enligt studien kan risken vara ännu större för kvinnor över 50 år, men dessa var så få att det inte gick att göra en säker analys.

Ovälkomna nyheter
Studiens huvudförfattare Julie Palmer, professor i epidemiologi vid Boston University School of Public Health, USA, menar att det är ovälkomna nyheter eftersom så många kvinnor runt om i världen vars mödrar använt DES nu närmar sig den ålder när bröstcancer blir vanligare.
Studien visade både att DES-exponerade kvinnor utvecklade bröstcancer snabbare än andra kvinnor efter 40 år samt att den största risken fanns hos kvinnor vars mödrar använt den högsta dosen av läkemedlet.

Därför uppmanar författarna kvinnor som vet att deras mammor använt läkemedlet att genomgå regelbundna mammografiundersökningar samt att inte använda hormonersättning för behandling av klimakteriebesvär.

Höjer östrogennivåerna
När DES utvecklades 1938, trodde läkarna att låga nivåer av östrogen hos gravida kvinnor kunde leda till spontan abort eller för tidig födsel. Men 1953 visade en klinisk studie att läkemedlet inte gav någon effekt alls när det gällde att förebygga missfall. I USA fortsatte dock användningen fram till 1971 då forskare upptäckte att DES ökade risken för att utveckla en ovanlig form av cancer i vagina och livmoderhalsen hos döttrar till dessa kvinnor.
Sedan upptäckte man också en viss ökad risk för bröstcancer hos kvinnorna som använt läkemedlen.
För att undersöka cancerrisken hos döttrarna stödde National Cancer Institute i USA en långtidsstudie som samlade in alla hittills kända data. Den aktuella studien bygger på en analys av dessa data och baseras på 4 817 kvinnor vars mödrar använt DES samt 2 073 kvinnor i en kontrollgrupp.
Hittills har 102 fall av invasiv bröstcancer upptäckts. Efter hänsyn till andra variabler, som ålder för första barn och antalet barn, som man vet kan påverka risken för bröstcancer visade studien att kvinnor över 40 år som exponerats för DES hade 1,9 gånger högre risk jämfört med kvinnor i kontrollgruppen. Bara ett fåtal dödsfall har inträffat så där kan man inte dra några slutsatser om risk.

Miljöfaktorer kan påverka
Studien är troligen den första som ger direkta belägg för att exponering för höga halter östrogen under fostertiden kan vara en riskfaktor för att utveckla bröstcancer senare i livet, menar Julie Palmer.
Forskarna vet inte exakt hur DES ökar risken för bröstcancer, men en teori går ut på att den höga halten östrogen under fostertiden ökar antalet stamceller för bröstvävnadsceller och att dessa senare kan omvandlas till cancerceller.
Det finns därför en oro att olika miljöfaktorer som ökar exponeringen för östrogen hos foster kan ha samma effekt och forskarna menar att man bör ta mer hänsyn till sådan miljöpåverkan.

Lagom är bäst
Professor Britt-Marie Landgren, enheten för obstetrik och gynekologi vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, tycker inte att det är förvånande att man upptäckt en ökad risk för bröstcancer hos döttrarna. Man såg redan på 1970-talet att det fanns en ökad risk för cancer i slidan hos döttrarna, påpekar hon.
– Medlet användes i liten utsträckning i Sverige och under väldigt kort period, vilket vi är glada för idag. Vi var inte riktigt lika övertygade om att läkemedlet kunde förhindra missfall.
Men hon tycker inte att man kan dra slutsatsen att dessa kvinnor inte ska använda östrogenpreparat över huvud taget.
– I USA är man lite hysterisk i sådana här frågor. Vid östrogenbehandling svänger det från att det ena dagen hjälper mot allt för alla till att det nästa dag är livsfarligt. Det finns nackdelar med att överdriva åt båda hållen.
Hon tycker att dietylstilbestrol är ett bra exempel på att lagom är bäst.
Enligt Birgitta Pettersson på Läkemedelsverket har det funnits flera preparat med dietylstilbestrol registrerade i Sverige, det sista avregistrerades 1980.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng