Imatinib kan öka risken för hjärtsvikt

Cancerläkemedlet imatinib har i två amerikanska studier kopplats till skadlig påverkan på hjärtat. Forskarna menar att effekten kan gälla även nyare läkemedel i samma klass.

25 aug 2006, kl 12:11
0

Sedan introduktionen för ett par år sedan av imatinib har behandlingsmöjligheterna förbättrats väsentligt för många patienter med kronisk myeloisk leukemi, KML. Men två nya studier på läkemedlets effekt hos människa och möss avslöjar en oväntad risk för hjärtsvikt.
Forskare vid Jefferson Medical College i Philadelphia, USA, undersökte tio patienter som led av hjärtsvikt vid behandling med imatinib. Ingen av patienterna hade haft hjärtproblem tidigare, men efter en till 14 månaders behandling med läkemedlet minskade hjärtats pumpförmåga. När forskarna undersökte hjärtvävnad från två av patienterna fann de cellförändringar som är karaktäristiska för hjärtsvikt. I en annan studie gav forskarna imatinib till friska möss. Efter tre veckor uppvisade mössen en minskning i hjärtats pumpförmåga.
Imatinib verkar genom att hämma två cancerorsakande protein i kombination, bcr-abl. Den aktuella studien pekar ut hämning av abl som den faktor som leder till hjärtsvikt.
Genom behandling med imatinib överlever cirka 90 procent av patienterna med KML fem år eller längre. Innan läkemedlet godkändes 2001 var den genomsnittliga överlevnaden mindre än fem år. Trots läkemedlets framgång har senare studier visat att läkemedlet inte verkar hos en femtedel av patienterna. Dessa får ofta nyare läkemedel som hämmar samma protein och som därför troligen också kan orsaka hjärtproblem, menar forskarna. Längst i utveckling har dasatinib kommit.
Forskarna, som förhandspublicerade sin studie i Nature Medicine den 23 juli, poängterar att det inte är fråga om att stoppa behandlingen av läkemedlen, men att patienternas hjärtfunktion bör övervakas noga.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng