Hägglund ska avgöra Medco-frågan

Innan Apoteket skriver på ett samarbetsavtal med PBM-företaget Medco måste avtalet godkännas av socialminister Göran Hägglund. Det beslutade Apotekets styrelse idag.

9 okt 2007, kl 18:02
0

Om Apotekets vd Stefan Carlsson eller styrelseordförande Per Båtelson ska fullfölja några planer med samarbetet med det amerikanska företaget Medco ska de först få ett godkännande av ägaren, alltså staten. Detta enligt styrelsens beslut idag.

Turerna har varit många sedan det i söndags läckte ut dokument till media om att Apoteket på dagens styrelsemöte skulle fatta beslut om fördjupat samarbete med Medco. Såväl Sveriges Farmacevtförbund som Konkurrensverket har kritiserat planerna, medan Faramciförbundet ställt sig bakom Apoteket.

Men något beslut om samarbete fattades alltså inte idag, istället bestämde styrelsen att frågan ska bollas vidare till staten.
– Det är inte ovanligt att man inför ett sådant här beslut stämmer av med ägaren, säger Per Båtelsson till Dagens Medicin.

Apoteket skriver i ett pressmeddelande att styrelsen idag har fattat ett inriktingsbeslut när det gäller samarbetet med Medco. Avsikten med samarbetet är att utveckla tjänster för exepeditionsstöd. Dessa tjänster kommer sedan att göras tillgängliga för alla aktörer på den framtida omreglerade marknaden, skriver företaget. Frågan om receptfabriken skjuts däremot till framtiden, efter att Apoteksmarknadsutredningen är klar.

Till TT har Göran Hägglund bekräftat att han haft samtal med Apoteket i veckan.

Jag har påmint om vår utgångspunkt, och vad vi förväntar oss av bolaget
för att vi ska nå det mål vi har, och att de inte ska använda tiden på
ett sådant sätt att det försvårar en omreglering av marknaden, säger
Hägglund till TT.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng