GSK ska leverera pandemivaccin till Sverige

Det blir Glaxosmithkline som ska leverera vaccin till Sveriges befolkning i händelse av en pandemi. Regeringen har upphandlat en garanti om 18 miljoner doser och ska stödja företagets forskning kring pandemivaccinet.

16 nov 2007, kl 17:31
0

Det är Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting, SKL, som på regeringens uppdrag har förhandlat med olika vaccintillverkare under hösten. Glaxosmithkline vann upphandlingen och garanterar att leverera 18 miljoner doser av vaccinet den dag pandemin är ett faktum. Med andra ord tillräckligt för att ge hela Sveriges befolkning de två doser som man beräknar behövs för ett skydd.

Avtalet innebär också att Sverige ekonomiskt stödjer GSK:s arbete med att fortsätta utveckla ett vaccin. Företaget ska å sin sida ge Socialstyrelsen en lägesrapport en gång per kvartal och de förbinder sig att ha en egen beredskap för att klara produktionen under en pandemi. Avtalet gäller i tre år.

Upphandlingen av garantidoser är ett led i att säkra tillgången på vaccin. Regeringen väntar samtidigt på en förstudie från SBL Vaccin som ska lämnas till regeringen innan jul. I förstudien ska SBL Vaccin beskriva hur mycket det kommer att kosta och hur det skulle gå till om de ska bygga en svensk vaccinfabrik.

Mer om turerna kring Sveriges beredskap inför en pandemi kan du läsa i nästa nummer av Läkemedelsvärlden som utkommer den 28 november.  

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng