Varningar för nytt benskörhetsmedel

Benskörhetsläkemedlet Protelos kan ge allvarliga biverkningar på huden. Europeiska läkemedelsverket  har gått igenom de fall som hittills rapporterats in och varnar nu för biverkningarna.

19 nov 2007, kl 11:55
1

Annons

Protelos (strontiumranelat) godkändes 2004 för behandling av postmenopausal osteoporos. Sedan godkännandet har Europeiska läkemedelsverket, EMEA, fått in 16 rapporter om så kallad Drug rash with eosinophilia and systemic symptoms, DRESS. I två av fallen har patienterna dött. DRESS karaktäriseras av bland annat hudreaktioner, feber, lymfkörtelsvullnad och systemiska sjukdomar som hepatit eller interstitiell lungsjukdom.

I hela världen har 570 000 personer per år behandlats med läkemedlet. och inget av de rapporterade fallen med DRESS kommer från Sverige.

Efter att EMEA gått igenom de inrapporterade biverkningarna har de nu beslutat att produktinformationen ska ändras så att  informationen om  DRESS finns med.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng