Annons

Muskelavslappande dras tillbaka

Det muskelavslappande läkemedlet Somadril dras tillbaka från marknaden. Europeiska läkemedelsverket har utrett läkemedlets säkerhet och bedömer att riskerna är större än nyttan.

16 nov 2007, kl 16:58
0

Annons

Redan i våras drogs Somadril (karisoprodol) tillbaka från den norska marknaden. Anledningen var de omfattande problemen med missbruk och felanvändning. Nu har Europeiska läkemedelsverket gjort en ny utvärdering av läkemedelets säkerhet och kommit fram till att riskerna för beroende är så stora att de överväger nyttan.

Vilket datum som läkemedlet slutar säljas är inte bestämt ännu. Fram till dess att Somadril och Somadril Comp är borta från marknaden rekommenderar Läkemedelsverket alla patienter som står på behandling med Somadril att de kontaktar sin läkare. Man bör inte avsluta behandlingen hastigt eftersom det innebär en risk för utsättningsbesvär skriver  Läkemedelverket, utan behandlingen ska trappas ned gradvis.

I Sverige förskrivs cirka 5000 doser dagligen av Somadril.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng