Statlig garanti till narkolepsidrabbade

De barn som drabbats av narkolepsi efter vaccination med Pandemrix kan
få ersättning av staten om Läkemedelsförsäkringen inte räcker till. Det
skriver Göran Hägglund och Lena Hallengren i en debattartikel i Dagens
Nyheter.

15 jun 2012, kl 12:31
0

Drygt 200 personer under 19 år har än så länge drabbats av narkolepsi efter vaccineringen mot svininfluensan. Läkemedelsförsäkringen har avsatt 150 miljoner kronor i ersättning till barnen, som vid 18 års ålder får en individuell ersättning för inkomstbortfall. Om Läkemedelsförsäkringens pengar inte räcker går staten in. Det är nu alliansen och Socialdemokraterna överens om.

?Statens åtagande måste i det här fallet stå fast över tid. Staten ska ta det yttersta ansvaret för att de barn och ungdomar som var 19 år eller yngre vid vaccinationstillfället och som drabbats av narkolepsi efter vaccineringen med Pandemrix, och som av Läkemedelsförsäkringen bedöms ha en läkemedelsskada, ska få ersättning. Det gäller efter det att begränsningen i Läkemedelsförsäkringen om hur mycket ersättning som totalt kan utgå till samtliga drabbade eventuellt aktualiseras.? skriver socialminister Göran Hägglund (KD) och vice ordförande i riksdagens socialutskott Lena Hallengren (S) i debattartikeln.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng