Gratispennor bannlysta i Frankrike

Gratispennor bannlysta i Frankrike

Industrins samarbetsformer med läkarkåren måste stramas upp i hela Europa. Det anser läkemedelsindustrins europeiska branschorganisation EFPIA. I Frankrike har myndigheterna nu bestämt att minsta lilla penna är en förbjuden gåva. De nya reglerna gör att apotekarna håller på att bli ett nytt mål för marknadsföringskrafterna.

18 mar 2008, kl 19:26
0

I början av 90-talet var saken enkel. Läkemedelsföretagen kunde dela ut presenter utan några särskilda restriktioner. Läkarna och deras äkta hälfter bjöds ibland på lyxiga utlandsresor.
– Då var det också vanligt att vi betalade några tusenlappar för skenvetenskapliga undersökningar. Men nu lever vi i etikens tid, säger Philippe Chaumette. Han har länge arbetat som läkemedelskonsulent och är ansvarig för yrkesgruppen inom fackförbundet UNSA.  
Idag ska konsulenterna besöka läkarmottagningarna tomhänta. Minsta lilla tingeltangel är portförbjudet sedan årsskiftet. Portföljen får innehålla produktinformation i form av dokument. Men däremot inga färgglada pennor eller hjärtformade gem, inga fantasifulla linjaler eller böcker eller tidningsabonnemang. Det är resultatet av nya etiska regler som har upprättats av myndigheten HAS, Haute Autorité de Santé. De går alltså ännu längre än EFPIA:s redan strikta nya rekommendationer.

I Frankrike har restriktionerna successivt skärpts sedan den första antigåvolagen kom 1993. Sedan länge måste till exempel alla konferenser och middagar godkännas av läkarnas skråförbund, Läkarorden. Gratis provförpackningar av läkemedel har också förbjudits under de senaste åren.
– Det är normalt att reglerna blir striktare. Men jag tror att man överskattar vår skuld vad gäller underskottet i sjukförsäkringen. Gratisförpackningarna brukade läkarna skänka bort till patienterna. Nu måste de ju skriva ut medicinen istället, säger Philippe Chaumette.
Han tror inte att läkarna bryr sig om att de inte längre får alla dessa små gåvor.

Men det råder det delade meningar om.
– Äldre läkare är vana vid att de slipper betala för allehanda prylar och är irriterade över beslutet, säger Martial Olivier-Koehret, som är ordförande i de privatpraktiserande allmänläkarnas förbund, MG France.
Även om han själv är positiv till förbudet är han skeptisk till konsekvenserna.
– Man finner säkert vägar för att kringgå reglerna. När det blir otillåtet för franska företag att förlägga konferenser i andra länder, låter man istället en utländsk filial stå för inbjudan, säger allmänläkaren.
Men Martial Olivier-Koehret anser att problemets kärna inte handlar så mycket om läkemedelsindustrins marknadsföring, utan om att det råder brist på offentlig information.
– I Frankrike saknas det resurser för fortbildning av läkarna. Det finns inte heller något offentligt organ, som förser oss med tydliga och enkla upplysningar. Man låter läkemedelsindustrin sköta en stor del av utbildningen. Och det sker med politikernas goda vilja, säger han.

Men det är ändå kritik från myndighetshåll, som har drivit fram de allt striktare reglerna.
I höstas presenterade kontrollorganet Igas, Inspection générale des affaires sociales, en rapport. Enligt denna spenderar industrin nästan 240 000 kronor per år på varje allmänläkare, framförallt genom läkemedelskonsulenternas visiter.
I genomsnitt får varje privatpraktiserande allmänläkare 330 besök på sin mottagning om året.

Enligt Igas har den här massiva marknadsföreningen betydelse för läkemedelsförskrivningen i landet. Industrins branschförbund Leem har tillbakavisat kritiken, hävdar att Igas statistik är överdriven och menar att situationen inte är värre i Frankrike än i andra EU-länder.
Landet sysselsätter idag omkring 24 000 läkemedelskonsulenter. Från att ha varit en ständigt ökande skara sedan i slutet av 90-talet, börjar antalet minska igen. Men deras arbetsmetoder förändras förstås inte enbart utifrån nya striktare gåvoregler, utan på grund av en förändrad marknad.
– Det är inom specialistvården som de största vinstmarginalerna kommer att finnas i framtiden. En ökad användning av generika gör att vi förmodligen också kommer att inrikta oss alltmer på att besöka apotekarna. Där inskränks vi inte av några antigåvoregler, säger Philippe Chaumette.