Globalt samarbete kring MS får 15 miljoner euro

Globalt samarbete kring MS får 15 miljoner euro

Ett nytt samarbetsprojekt för att hitta nya behandlingar för multipel skleros, MS, inleds och har fått ett anslag på 15 miljoner euro från EU-kommissionen.

11 jan 2017, kl 15:11
0

Ingrid Kockum. Foto: Karolinska institutet

"Att hitta läkemedel som kan förhindra att sjukdomen blir värre på ett mer effektivt sätt än nu hoppas jag på."

– Det är ett jättepositivt besked, säger Ingrid Kockum, projektets koordinator och professor vid Karolinska Institutet. Vi blev jätteglada. När det gäller MS är det ett mycket stort anslag.

Projektet, som heter MultipleMS, ska koordineras från Karolinska institutet och involverar företag och universitet från tolv europeiska länder samt USA. Den omfattar över 50 000 patienter med MS och cirka
30 000 friska individer.

Den autoimmuna, inflammatoriska sjukdomen MS är den vanligaste orsaken till rörelsehinder hos unga människor i Sverige. Varje år insjuknar omkring 600 personer i Sverige med MS. I världen finns cirka två miljoner människor med sjukdomen. Kvinnor drabbas mer än män. Sjukdomen yttrar sig på många olika sätt hos patienterna.

De befintliga behandlingarna har varierande resultat, och något botemedel finns inte.

Det nya projektet kommer att samla en stor mängd olika data om patienter och friska individer, berättar Ingrid Kockum. Datainsamlingen bygger på arbete som gjorts tidigare, dels på KI, men även inom andra nätverk så som International multiple sclerosis genetics consortium (IMSGC).

– Det viktigaste i det här projektet är att vi kombinerar många olika data från samma individer, säger Ingrid Kockum. Det har inte gjorts tidigare i så stor skala. Tidigare har genetikgrupper hållit på med genetik, och de som forskar om livsstilsfaktorer har arbetat för sig. Nu ska kombinerad data utnyttjas och koordineras på ett nytt sätt.

Hon hoppas att under projektets gång kunna identifiera nya biomarkörer som kan peka på vilken behandling som bör tillämpas på en specifik patient, och därmed kunna utforma bättre skräddarsydda behandlingar. Hon hoppas även på att kunna ta fram nya kandidater för utveckling av nya läkemedel.

– Det kan i alla fall påbörjas, säger hon. Även om framtagandet av nya läkemedel tar mycket längre tid än det här projektets livslängd.

Anslaget från EU-kommissionen gäller för fem års projekttid.

Vad tror du om att få fram ett botemedel?
– Att helt kunna bota MS tror jag kan vara väldigt svårt. Men att hitta läkemedel som kan förhindra att sjukdomen blir värre på ett mer effektivt sätt än nu och med mindre biverkningar det hoppas jag på, säger Ingrid Kockum.