Annons
Vaccinskeptiker tillfrågad av Trump

Vaccinskeptiker tillfrågad av Trump

Den blivande presidenten Donald Trump har tillfrågat Robert Kennedy Jr, en uttalad vaccinkritiker, om att leda en kommission för ”vaccinsäkerhet och vetenskaplig integritet”.

11 jan 2017, kl 15:07
0

Annons

Det rapporterar flera internationella medier. Både Robert Kennedy Jr och Donald Trump själv har vid en rad tillfällen sagt att de tror att det finns ett samband mellan vaccinationer och autism – en myt som har florerat ända sedan det påstods i en artikel i The Lancet 1998.

Artikeln visade sig vara mycket bristfällig och publiceringen drogs senare tillbaka. Inget vetenskapligt belägg finns för ett sådant samband, vilket har fastslagits flera gånger.

Donald Trump twittrade dock så sent som i mars 2014:

“Healthy young child goes to doctor, gets pumped with massive shot of many vaccines, doesn’t feel good and changes – AUTISM. Many such cases!”

Robert Kennedy Jr har gått mycket långt i sina egna påståenden, och skrivit en bok och gjort en dokumentär om vaccinets påstådda faror. Han har särskilt påstått att vaccin som innehåller konserveringsmedlet tiomersal kan orsaka autism, trots att det avfärdats som en konspirationsteori av vetenskapliga experter.

Amerikanska folkhälsomyndigheten, Centers for Disease Control, skriver på sin hemsida: ”Forskning visar inget samband mellan vaccin med tiomersal och autism”. Men den eventuellt blivande ordföranden för Trumps vaccinsäkerhetskommission, talar ändå om autism orsakad av vaccin som en ”katastrofal tragedi som har förstört livet för över 20 miljoner barn”.

En talesperson till Trump meddelade nyhetsbyrån Reuters, efter att nyheten gått ut om frågan till Kennedy Jr om ett ordförandeskap i en vaccinsäkerhetskommission, att den blivande presidenten undersöker möjligheterna att tillsätta en kommission om autism.