Annons

Fortsatt dålig kontroll i Apotekets webbshop

Med sin nya hemsida har Apoteket tagit steget in i webbhandelssfären. Men kontrollen brister, visar två undersökningar. Ombuden får ta smällen när Apoteket prioriterar tillgänglighet före säkerhet i webbshopen.

11 aug 2006, kl 12:08
0

Apotekets nya hemsida lanserades igår torsdag, med främsta inriktningen att handla receptfria läkemedel, beställa receptbelagda läkemedel och spara sina recept. Det råder numera inga tvivel vad Apotekets webbplats ska användas till.

Igår rapporterade dessutom SVT:s Rapport att en 11-årig flicka utan problem lyckats beställa och hämta ut både nikotintuggummi och akut-p-piller. På sin hemsida skriver SVT: ”Apoteket uppger att det har sett över sitt datasystem efter Rapports granskning och att barn inte längre kan beställa nikotintuggummi. Andra beställningar kan dock fortfarande genomföras av minderåriga.”

– Vi ändrade så att beställningar som innehåller nikotintuggummi bara skickas till apotek eller apoteksombud, inte till ett av Postens serviceställen, säger Apotekets presschef Andreas Rosenlund.

När Läkemedelsvärlden gick in på sidan visar det sig att det inte är några problem alls att beställa nikotintuggummi. Någon beställningskontroll med till exempel personnummer finns inte. Apoteket har visserligen lagt till en fråga i beställningsrutinen om vem som ska hämta ut läkemedlen – beställaren eller någon annan, lämpligtvis en äldre kamrat eller syskon. Ålderskontrollen sker inte på webbplatsen utan där kunden hämtar ut sin beställning.

Beställningar av nikotintuggummi kan alltså bara hämtas ut hos lokalt ombud eller apotek, andra varor kan även skickas hem till kunden. Om kunden väljer att hämta ut försändelsen hos ett lokalt ombud, ofta en tobakshandel eller närlivsbutik, ökar förmodligen chansen för minderåriga att få ut till exempel nikotintuggummi, jämfört med att hämta ut det hos det lokala apoteket.

– Visst kan det finnas kvalitetsbrister i ålderskontrollen hos de lokala apoteksombuden, men vi kommer att gå ut och informera dem igen, säger Andreas Rosenlund.

– Det är helt oacceptabelt att en 11-årig flicka kan hämta ut både nikotintuggummin och akut p-piller. Det kan få allvarliga följder och måste åtgärdas snarast, säger Cecilia Bernsten, ordförande Sveriges Farmacevtförbund, i ett pressmeddelande.

Hon menar att patientsäkerheten omgående måste förbättras vid Apotekets distansförsäljning av läkemedel.

– Läkemedelsverket bör omgående inspektera verksamheten och Apoteket AB bör inte utvidga verksamheten innan säkerheten kan garanteras. Det är bra att tillgängligheten till läkemedel förbättras men det får inte ske på bekostnad av patientsäkerheten, säger Cecilia Bernsten.