Annons

Miljontals blir blinda av brist på behandling

Med kirurgi, antibiotika, ansiktstvätt och information kunde nio av tio barn i Sudan räddas från att bli blinda av bakterieinfektionen trachoma. Den nya Lancet-studien sätter strålkastaren på en negligerad sjukdom som drabbar 84 miljoner människor.

14 aug 2006, kl 12:34
0

Trachoma är en av människans äldsta infektionssjukdomar. Trots att infektionen går att bota uppskattar WHO att 84 miljoner människor i världen är infekterade, varav nästan åtta miljoner riskerar att bli blinda.
Efter år av upprepade infektioner blir ögonlocken så ärrade att de vänds inåt, och då ögonfransarna river mot horninnan skapas ärr som utan behandling gör den drabbade blind.
WHO har en utarbetad strategi för att behandla sjukdomen: SAFE (Surgery, Antibiotic, Facial cleanliness, Environmental change).
Med kirurgi kan ögonfransarna vändas rätt, antibiotika behandlar infektionen och minskar spridningen, ansiktstvätt minskar smittspridning och rent vatten och bättre sanitära förhållanden är nödvändiga förutsättningar.
Jeremiah Ngondi och hans forskarteam har nu visat att genom att använda denna strategi kunde de minska prevalensen av aktiv trachoma-infektion dramatiskt. I studien följdes 4000 barn i fyra olika distrikt i Sudan i tre år. I de två distrikt där studien kunnat genomföras bäst hade prevalensen sjunkit med över 90 procent.
Flera av insatserna kommer dessutom att kunna minska problem med diarré, lunginflammation och malaria på köpet, poängterar forskarna.