Följsamheten inte bättre
bland cancerpatienter

Man skulle kunna tro att allvarligt sjuka följer läkarens ordinationer bättre än patienter med mer triviala sjukdomar. Men två nya studier på cancerpatienter visar att följsamheten inte är bättre bland dessa än andra.

15 aug 2006, kl 13:03
0

Annons

? Många tror, också cancerläkare, att ju allvarligare sjukdom ju bättre följsamhet. Men vår studie visar att det inte är så, säger Lars G Nilsson, tidigare ordförande i Nepi och en av dem som gjort studien.

Nepi undersökte följsamheten hos patienter med cancerläkemedel genom att från receptkopior avgöra om patienterna hämtat ut läkemedel så att de haft mediciner tillgängliga under behandlingstiden. Studien som utfördes på tre sjukhusapotek och omfattade 141 itererade recept visar ingen skillnad mellan cancerpatienter och patienter med andra läkemedel.

Hälften följde ordinationen

Ungefär hälften av patienterna har en acceptabel följsamhet, såväl bland cancerpatienter som andra.

De cirka 14 procent av cancerpatienterna som hade en följsamhet under 80 procent av ordinationen saknade i medeltal läkemedel under cirka en tredjedel av behandlingstiden.

En engelsk studie som nyligen gjorts på bröstcancerpatienter bekräftar resultatet från Nepis receptstudie.
Den studien visar, enligt en artikel i Jyllandsposten, att över hälften av de engelska bröstcancerpatienterna inte tar sin medicin enligt ordination.

– Att följa en ordination är en komplicerad psykologisk verksamhet säger Lars G Nilsson.

– Det handlar om att patienten får tillräckligt med information men också att man förstår konsekvenserna med ordinationen. Och man ska ha förtroende för såväl läkare som sköterska.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng