Biverkningar av bröstcancerbehandling fler än väntat

Cytostatikabehandling av yngre bröstcancerpatienter ger både fler allvarliga biverkningar och högre vårdkostnader än tidigare kliniska studier indikerat.

16 aug 2006, kl 13:37
0

Forskare vid Dana-Farber Cancer Institute i USA analyserade en databas över rapporterade biverkningar hos nyligen diagnostiserade bröstcancerpatienter som var 63 år och yngre. Deras studie, som publicerades i augustinumret av Journal of the National Cancer Institute, är den första populationsbaserade analysen av kemoterapirelaterade biverkningar hos yngre kvinnor med bröstcancer.

Forskarna identifierade 12 239 kvinnor i åldersgruppen varav 4075 fått kemoterapi under tolv månader efter diagnosen och 8 164 som inte fått behandling. Analysen visade att biverkningar av behandlingen som feber, infektion, lågt antal vita blodkroppar, illamående, diarré, undernäring eller uttorkning resulterade i fler läkarbesök och sjukhusinläggningar och därmed ökade sjukvårdskostnader än hos kvinnor som inte fått kemoterapi och i högre grad än man tidigare trott.

Forskarnas slutsats är att biverkningarna av behandlingen svarar för mer lidande för patienterna och högre sjukvårdskostnader än som rapporterats i tidigare stora kliniska studier.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng