Annons

?Förseningen beror inte på svagheter i vården?

I nummer 1-2, 2006 av Läkemedelsvärlden som utkom 2 februari, ges i en artikel om läkemedelsförteckningen ?Läkarna får sist tillgång till läkemedelsförteckningen? en bild av verkligheten som varken sjukvården eller Apoteket AB vill kännas vid. I artikeln framställs vården som hindret för läkarna att få tillgång till patienternas läkemedelsförteckning. Visst stämmer det att brister i […]

28 feb 2006, kl 14:24
0

I nummer 1-2, 2006 av Läkemedelsvärlden som utkom 2 februari, ges i en artikel om läkemedelsförteckningen ?Läkarna får sist tillgång till läkemedelsförteckningen? en bild av verkligheten som varken sjukvården eller Apoteket AB vill kännas vid. I artikeln framställs vården som hindret för läkarna att få tillgång till patienternas läkemedelsförteckning.

Visst stämmer det att brister i säkerhetssystem, register och dokumentation av patientens medgivande innebär en försening av introduktionen. Men, förseningen beror inte på svagheter i vården, utan på att ingen av de inblandade instanserna, i tid, till fullo insett vilka krav Datainspektionen ställer, och vad dessa innebär.

Apoteket måste kunna kontrollera att det är en behörig förskrivare som efterfrågar en läkemedelsförteckning. För att Apoteket skall kunna garantera detta måste det få tillgång till förteckning över behöriga förskrivare, vilket innebär att ändring i förordningen om förskrivarregistret behöver genomföras. Detta ligger för tillfället på Socialdepartementets bord. Dessutom måste registret inkludera samtliga förskrivare. Idag saknas bland annat AT-läkarna i registret.

Datainspektionen ställer även långtgående krav på att såväl Apoteket som vården dokumenterar och följer upp att patienten givit informerat samtycke till att förskrivaren får ta del av läkemedelsförteckningen, eller om patienten återkallar ett tidigare givit samtycke. Både landstingen och Apoteket skall var för sig dokumentera och kontrollera att ingen otillbörligt begär utdrag ur förteckningen.

För att pröva olika säkerhetslösningar och för att testa den tekniska lösningen och tillämpbarheten startas, med Datainspektionens tillåtelse, inom några veckor en försöksverksamhet i tre landsting, vilken efter några månader kommer att utvidgas till att omfatta fler landsting, under förutsättning att det första steget utfaller positivt.

Landstingen, Apoteket AB och de involverade myndigheterna arbetar seriöst och i positiv anda för att finna lösningar som både tillgodogör patientens och vårdens behov av korrekt information och säkerhet. Integritetsfrågan har hög prioritet i detta arbete.

I motsats till vad Läkemedelsvärlden vill antyda så har vi ett konstruktivt samarbete för att skapa förutsättningar för en god och korrekt användning av läkemedelsförteckningen i vården. Vi är också övertygande om att vårt samarbete kommer att leda till en förbättrad läkemedelsanvändning.

Bodil Ericsson, Sune Petersson

Avd Vård och Omsorg, Sveriges Kommuner och Landsting

Bengt Åstrand

Chef e-hälsotjänster, Apoteket AB