Annons

Fler vårdas på sjukhus för influensa

Fler individer har vårdats på sjukhus till följd av influensa eller lunginflammation. En orsak kan vara minskad vaccinationsgrad i riskgrupper.

13 dec 2013, kl 11:42
0

Annons

Statistiken kommer från Socialstyrelsens rapport om sjukdomar i slutenvården. Den visar att nästan 7000 fler fall av influensa och lunginflammation rapporterades 2012 och jämfört med 2010 vilket är den största procentuella ökningen motsvarande 22 procent.

Den största ökningen sågs i åldersgruppen 65 till 80 år. Anledningarna till ökningen kan vara fler.
– En är att flera influensastammar cirkulerade samtidigt. En annan trolig förklaring är att vaccinationstäckningen bland riskgrupperna enligt Smittskyddsinstitutets influensarapport minskade kraftigt under perioden, säger Anders Jacobsson, utredare på Socialstyrelsen.

För att få fram statisktiken har man räknat antalet individer som vårdats i slutenvården. Om samma individ har vårdats vid flera tillfällen för flera olika, eller samma sjukdom räknas det som en.
– Den största procentuella minskningen, 75 procent har skett inom sjukdomar i ögat och närliggande organ vilket förklaras med att behandling av grå starr görs allt mer i öppenvården, säger Anders Jacobsson.

Socialstyrelsens patientregister har täckt hela slutenvården sedan 1987. Numer  gäller rapporteringsskyldigheten även privat vård, och läkarbesök i specialiserad öppen vård och dagkirurgi. Men enligt Socialstyrelsen är den utvidgade rapporteringen från den öppna vården fortfarande för bristfällig för att kunna användas för officiell statistik. Rapporteringen i den publikationen består därför bara av siffror från sluten vård.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng