Annons

All influensa måste anmälas

Från och med 1 december i år blir all influensa anmälningspliktig.

12 nov 2015, kl 15:59
0

Annons

Förändringen ska bidra till en ökad kunskap om influensaspridning samtidigt som arbetsbördan för läkare och laboratorier minskas.

Tidigare fanns en specifik anmälningsplikt för influensa H1N1, svininfluensan, som infördes under pandemin 2009. Nu tas den specifika influensan bort från den särskilda anmälningsplikten i och med att den numera räknas som en av säsongsinfluensorna.

Det innebär att det inte längre är läkarna som måste anmäla specifika fall, utan det är upp till laboratorierna som analyserar proverna att anmäla.

Landets smittskyddsenheter och Folkhälsomyndigheten kommer att kunna samköra data från laboratorieanmälda fall av influensa med andra register. Vilket betyder att kunskapen om anmälda influensafall kommer att öka och så även beredskapen inför en pandemi, enligt ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng