Han ska utreda nätdrogerna

Regeringen har beslutat att Thomas Rolén ska hålla i utredningen för att se över problemet med vissa psykoaktiva substanser.

13 nov 2015, kl 10:54
0

Annons

Thomas Rolén. Foto: Polissamordningen

Regeringen har sedan tidigare beslutat att tillsätta en utredning som ska göra en bred översyn av problemet med vissa psykoaktiva substanser, NPS, så kallade nätdroger. Nu har även Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern Gabriel Wikström förordnat kammarrättspresidenten Thomas Rolén vid Stockholms kammarrätt att vara särskild utredare i utredningen.

När psykoaktiva substanser förbjuds är det vanligt att de snabbt ersätts med nya substanser där den kemiska strukturen har ändrats. Men substanserna har fortfrande samma effekt som tidigare. I dag klassificeras varje substans enskilt, men utredningen ska nu se över möjligheterna att kunna klassificera en hel
grupp av dessa hälsofarliga varor.

I uppdraget ingår dessutom att se över möjligheterna till att tillfälligt förbjuda försäljning av substanser som kan räknas som narkotika eller hälsofarliga varor.

Bakgrunden till utredningen är att spridningen av nya psykoaktiva substanser går fort och sker ofta via handel på nätet. Det är främst ungdomar som har blivit sjuka eller avlidit i samband med att de använt substanserna.

Thomas Rolén som ska leda utredningen har tidigare varit anställd i justitiedepartementet och var mellan 20005 till 2007 generaldirektör för Domstolsverket.

Förordnadet gäller från och med den 22 oktober 2015 tills vidare, längst till dess att arbetsuppgifterna i utredningen är slutförda. Slutredovisningen av uppdraget ska ske om ett år den 1 november 2016.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng