Skyddar mot bröstcancer

Kvinnor med hög risk att utveckla bröstcancer kan få skydd genom preventiv behandling med aromatashämmaren anastrozol enligt en internationell studie av nästan 4000 kvinnor.

13 dec 2013, kl 10:37
0

Anastrozol verkar genom att hämma produktionen av östrogen, ett hormon som är inblandat i flera former av bröstcancer. I den nyligen publicerade studien har forskare samlat data från 3 864 kvinnor från 18 länder i åldrarna 40 till 70 år. Samtliga hade passerat klimakteriet och hälften av dem bedömdes löpa en ökad risk att drabbas av bröstcancer jämfört med normalbefolkningen.

Kvinnorna behandlades med antingen anastrozol eller placebo och följdes i fem år. Då hade två procent av de som fått aromatashämmaren drabbats av bröstcancer jämfört med fyra procent i placebogruppen.

Forskarna bakom studien, som publicerats i Lancet, skriver att resultaten ger ett starkt stöd för att anastrozol ska användas förebyggande hos kvinnor med en ökad risk att drabbas av bröstcancer.

Men David Cameron, professor vid Edinburgh Cancer Centre i Storbritannien, skriver i en kommentar till artikeln att det inte finns data idag som visar att förebyggande behandling skulle minska dödligheten i bröstcancer. Han menar att det förmodligen inte är så eftersom de tumörer som antiöstrogener är verksamma vid ofta inte är livshotande. Dessutom, skriver han, finns det risker finns risker med de biverkningar som behandlingen kan ge.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng