Annons

Sildenafil kan hjälpa mot mensvärk

Potensmedlet sildenafil kan ha en smärtlindrande effekt hos kvinnor med kraftig mensvärk. Det visar en liten studie.

12 dec 2013, kl 11:14
0

Annons

I studien ingick 62 kvinnor mellan 18 och 25 år som led av kraftig värk under menstruationsperioden.  Kvinnorna fick antingen 100 mg sildenafil vaginalt eller placebo. De fick därefter skatta sin smärta under de kommande fyra timmarna.

Resultaten visade att en klinisk relevant smärtlindring uppträdda hos dubbelt så många kvinnor som fick sildenafil som i placebogruppen. Tidigare studier har visat att sildenafil i tablettform har lindrat bäckensmärtor men behandlingen har varit förknippad med biverkningar i form av huvudvärk något som inte uppkom när medlet gavs vaginalt.

En teori om varför potensmedlet kan lindra smärtor är att det skulle öka blodtillförseln till livmodern. Men i den aktuella studien kunde forskarna inte note någon skillnad i blodtillströmining mellan de båda grupperna.

Forskarna bakom studien som publicerats i Human reproduction, menar att fler och större studier behövs föra att avgöra om sildenafil skulle kunna bli ett sätt att behandla smärta och kramper i samband med menstruation. Studein har finansierats av National Institute of Health.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng