Fjärde vaccindos gav ytterligare skydd
Foto: istock

Fjärde vaccindos gav ytterligare skydd

Skyddet mot covid-19-infektion avtog snabbt, men varade längre mot allvarlig sjukdom enligt en studie.

7 apr 2022, kl 08:53
0

Studier har visat att covid-19-vaccinens skyddseffekt avtar med tiden. Därför har vaccinering med en andra påfyllnadsdos, det vill säga en fjärde vaccindos, påbörjats i flera länder. I Sverige beslutade Folkhälsomyndigheten nyligen att rekommendera en fjärde vaccindos till alla som är 65 år och äldre.

Nu visar en studie från Israel att en fjärde dos ger ett ytterligare skydd mot covid-19 orsakat av omikron i jämförelse med tre doser. Skyddet mot bekräftad infektion avtog under den sex veckor långa studieperioden, medan skyddet mot allvarlig sjukdom kvarstod. Studien har publicerats i New England journal of medicine.

Fjärde vaccindos till alla över 60 år

Den 2 januari 2022 godkände Israel en fjärde vaccindos av Pfizer/Biontechs covid-19-vaccin till alla som är 60 år eller äldre. Hur bra effekt den fjärde dosen har mot bekräftad infektion och allvarlig sjukdom vet man dock inte helt säkert. Det var det som forskarna i den nu aktuella studien ville ta reda på.

Utifrån det israeliska hälsoministeriets databas analyserade de därför data om personer som var berättigade till den fjärde dosen under studieperioden som startade den 10 januari 2022 och slutade den 2 mars. Totalt handlade det om 1 252 331 personer. Under tiden för studien var omikron den dominerande virusvarianten.

Skyddet minskade inte mot allvarlig sjukdom

I studien undersökte forskarna dels hur den fjärde dosen skyddade mot bekräftad infektion, och dels hur den skyddade mot svår sjukdom orsakad av omikron.

De fann att frekvensen av både allvarlig covid-19 och bekräftad infektion var lägre bland de som hade fått fyra doser vaccin jämfört med de som hade fått tre doser.

Hur länge skyddet höll i sig skilde sig dock åt. När forskarna undersökte skyddet efter fyra veckor såg de att de personer som hade fått fyra vaccindoser hade 3,5 gånger lägre risk att få allvarlig covid-19 jämfört med de som hade fått tre doser. Detta skydd kvarstod även två veckor senare. När det gällde bekräftad covid-19-infektion var det efter fyra veckor 2 gånger lägre risk för att drabbas för de som hade fått fyra doser jämfört med tre. Detta skydd började dock avta vid den femte veckan efter vaccination och vid den åttonde veckan var det ungefär likvärdigt med kontrollgruppen.

Enligt forskarna behövs fler studier för att utvärdera skyddet av den fjärde dosen mot svår sjukdom under längre perioder.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng