Annons
Fem frågor till Janet Hoogstrate, Sverigechef för Valneva
”Viktigt ha flera olika typer av covid-19-vaccin”
Janet Hoogstraate.

”Viktigt ha flera olika typer av covid-19-vaccin”

Företaget Valneva hoppas på snart EU-godkännande för sin vaccinkandidat som delvis tillverkas i Sverige.

7 apr 2022, kl 07:15
0

Bioteknikföretaget Valneva förväntar sig att EU:s läkemedelsmyndighet EMA ska säga ja till företagets vaccinkandidat mot covid-19 nu i april. Den blir i så fall det enda covid-19-vaccinet i EU som är baserat på avdödat helvirus. Det blir också det enda kommersiella covid-19-vaccinet som, åtminstone delvis, tillverkas i Sverige. Närmare bestämt i företagets anläggning i Solna norr om Stockholm.

Läkemedelsvärlden talade med bolagets Sverigechef Janet Hoogstraate.

Behöver vi verkligen fler nya covid-19-vacciner?

– Ja, det finns behov av att ha tillgång till flera olika sorter av vaccin. Och vårt vaccin kan ha en viktig roll genom att det till skillnad från tidigare godkända vacciner i EU bygger på traditionell teknik med inaktiverat virus. Dels kan det visa sig finnas fördelar med att växla mellan olika vaccintyper under vaccinationsarbetet. Och dels kan det finnas grupper som trots evidensen om att mRNA- och virusvektorvaccinerna är mycket säkra känner sig mer komfortabla med att ta ett mer traditionellt vaccin. Det är fortfarande omkring en miljon människor bara i vårt land som trots erbjudande ännu inte tagit vaccin mot covid-19.

Är det några särskilda risker med att tillverka ett vaccin som bygger på hela coronaviruset?

– Det är en väl beprövad tillverkningsteknik där vi följer omfattande säkerhetsbestämmelser. I de första tillverkningsstegen odlas viruset i cellkultur och då gäller regler enligt en högre riskklassning, biosäkerhetsklass 3, eftersom viruset fortfarande är i aktiv form. I tillverkningsstegen efter att viruset inaktiverats gäller en lägre riskklassning.

De först godkända covid-19-vaccinerna togs ju fram unikt snabbt och har fått bred global användning – hur har det påverkat förutsättningarna för er som kommer efter?

– På vissa sätt har det försvårat en del för oss. När det gäller kliniska studier blev det till exempel på kort tid svårt att hitta studiedeltagare som inte redan var vaccinerade mot covid-19. Men å andra sidan bidrog den snabba introduktionen av de första vaccinerna till det stora intresse för covid-19-vacciner som vi möter överallt. Och det finns definitivt fortfarande plats på marknaden för fler.

Är ni redo att börja leverera om EU-godkännandet kommer i april?

– Ja, vi har skalat upp produktionen och lagrat på hyllorna så att vi är redo att börja leverera doser enligt vårt avtal med EU så snart godkännandet är klart. Det har vi kunnat göra bland annat genom att vi byggt en ny fabrik vid vår anläggning i Solna. Den nya har fem gånger högre kapacitet än den gamla där vi länge producerat vårt koleravaccin. På sikt räknar vi med att kunna producera 100 miljoner doser per år.

Hur ser du på att ert vaccin är det enda covid-19-vaccinet som tillverkas i Sverige?

– Jag tycker generellt att det skulle vara bra om Sverige hade mer vaccinproduktion, med flera olika tillverkningssätt. Det finns mycket bra vaccinforskning i landet, men tillverkningen av de produkter som tas fram hamnar ofta i andra länder och det är synd. Vi bör i större utsträckning försöka behålla hela värdekedjan från forskning till produktion.

Under granskning hos EMA

Valnevas vaccinkandidat mot covid-19 kallas VLA2001 och är ett inaktiverat helvirusvaccin. Det innehåller förutom avdödat covid-19-virus två olika adjuvanser (hjälpämnen) och tillverkas med samma metod som företagets godkända vaccin mot japansk encefalit.

Tillverkningen av aktiv substans sker vid Valnevas anläggning i Skottland medan de avslutande stegen då vaccinet fylls på i vaccinflaskor sker vid den svenska anläggningen i Solna.

VLA2001 är under löpande granskning hos EU:s läkemedelsmyndighet EMA och hos Storbritanniens MHRA.

Källa: Valneva

Framgångar och bakslag

De kliniska studierna av VLA2001 har till stor del genomförts i Storbritannien. I höstas rapporterade Valneva resultat från en fas III-studie bland drygt 4 000 deltagare där vaccinkandidaten jämfördes med ett av de godkända covid-19-vaccinerna. Enligt Valneva gav företagets kandidat ett starkare immunsvar än jämförelsevaccinet medan båda vaccinerna gav ungefär samma skydd mot infektion och allvarlig sjukdom.

Ett bakslag inträffade under hösten när den brittiska regeringen sade upp ett avtal om coronavaccinleveranser från Valneva som var värt motsvarande drygt 14 miljarder kronor. Orsaken till detta beslut har inte blivit känd.

Nyligen fick dock kandidaten sitt första godkännande. Det var landet Bahrain som beslutade om ett nödgodkännande för Valnevas covid-19-vaccin. I slutet av mars skickades de första vaccinleveranserna från Solna till Bahrain.

Föregående artikel Klartecken för ny terapi mot ärftlig blodsjukdom
Nästa artikel Fjärde vaccindos gav ytterligare skydd