Annons
Hon blir ny ordförande för Vetenskapsakademien
Birgitta Henriques Normark. Foto: Stefan Zimmerman.

Hon blir ny ordförande för Vetenskapsakademien

I juli tar professorn Birgitta Henriques Normark över rollen som preses för Kungliga vetenskapsakademien.

7 apr 2022, kl 09:46
0

Annons

Vid Kungliga vetenskapsakademiens allmänna sammankomst 6 april valdes Birgitta Henriques Normark till akademiens nya preses, vilket motsvarar ordförande. Hon är professor i klinisk mikrobiologi och överläkare vid Karolinska institutet. Hon är också ledamot i Kungliga vetenskapsakademien sedan 2018.

– Det är ett väldigt viktigt och spännande uppdrag och det är med stor entusiasm som jag tar mig an rollen som preses. Jag brinner verkligen för Vetenskapsakademiens verksamhet både på det nationella och det internationella planet, säger Birgitta Henriques Normark, i ett pressmeddelande.

Birgitta Henriques Normarks egen forskning handlar om pneumokocker. Forskningen fokuserar på varför dessa bakterier kan orsaka öroninflammation, lunginflammation och hjärnhinneinflammation, samtidigt som de kan också kan finnas i näsorna på friska barn. Inom detta område leder hon en forskningsgrupp på Karolinska institutet vilket hon kommer att fortsätta med samtidigt som de nya uppdraget som ordförande.

Birgitta Henriques Normark tillträder 1 juli i år och tar då över efter nuvarande preses Dan Larhammar.

Kungliga vetenskapsakademien är en obunden, icke statlig organisation vars uppgift är att ”främja vetenskaperna och stärka deras ställning i samhället.” Akademien delar också ut Nobelprisen i fysik och kemi, samt Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.