Annons
Apotekare tar över Kungl. Vetenskapsakademien
Dan Larhammar. Foto: Sara Heyman.

Apotekare tar över Kungl. Vetenskapsakademien

Apotekaren och biologiprofessorn Dan Larhammar har valts till ny preses för Kungl. Vetenskapsakademien.

19 dec 2017, kl 15:50
1

Dan Larhammar är verksam vid Uppsala universitet där han som professor i molekylär cellbiologi undervisar och bedriver egen forskning inom bland annat neurobiologi, evolution och farmakologi. Den 13 december valdes han till ny preses, motsvarande ordförande, för Kungl. Vetenskapsakademien, KVA.

– Det är fantastiskt att få ett sådant här erbjudande. Akademien är en mycket välrenommerad och stabil organisation med en redan väl fungerande verksamhet. Jag ser fram emot att få samverka med akademiens kompetenta ledamöter och personal kring det jag brinner mest för, att föra ut vetenskapen i samhället, säger Dan Larhammar, i ett pressmeddelande.

Dan Larhammar är i grunden apotekare och arbetar även aktivt med att motverka pseudovetenskap. Ett arbete som bland annat lett till att de europeiska vetenskapsakademierna antagit en gemensam hållning mot homeopati. Han var också en stark röst i påverkansarbetet för att få regeringen att avskaffa undantaget för antroposofmedel som funnits sedan 1993.

– Jag har ett brett vetenskapligt intresse och brinner för folkbildning. Jag har ägnat 20 år att försvara och förklara vetenskapen och som preses för Vetenskapsakademien ser jag en stor möjlighet att fortsätta det arbetet, säger Dan Larhammar.

I dag är Dan Larhammar tredje vice preses för akademien och han efterträder nuvarande preses Christina Moberg den 1 juli 2018.

Kungl. Vetenskapsakademien är en obunden, icke statlig organisation vars uppgift är att ”främja vetenskaperna och stärka deras ställning i samhället.” Akademien delar också ut Nobelprisen i fysik och kemi, samt Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Grattis! Lite stil på det jobbet än att vara VD för en girig apotekskedja. Dan kommer väl från MedKem i Uppsala, där professor Torvard Laurent tidigare var preses i några år och företrädare till Dan. För pensionärerna informerar jag att Torvard Laurents faster var Vivi Täckholm som alla äldre känner till för hon var professor i botanik i Kairo och skrev en sagobok, som en del kanske läst. Ja, just det en liten diskret påminnelse om att barndomen närmar sig. MedKem börjar annars ta över för Carl-Henrik Heldin är Nobelstiftelsens ordförande. Nu skall jag lämna över ordet till övriga och den självklara frågan: Hur många recipe har du på Kungliga Vetenskapsakademin?