Finsk studie tror inte virus orsakat narkolepsi

Det finns inte några serologiska tecken på att A H1N1-viruset bidragit till ökningen av narkolepsi bland barn och unga. Det menar finska forskare.

12 aug 2013, kl 14:27
0

Resultat från en finsk studie, publicerad i PLOS, tyder på att A H1N1 viruset inte kan förklara insjuknandena i narkolepsi.

En av flera teorier om hur narkolepsi ökade så mycket hos barn och unga efter att det vaccinerats med Pandemrix är att de vaccinerade redan blivit smittade med viruset och att det orsakade insjuknande i narkolepsi hos vissa.Men i den här studien har forskarna inte funnit belägg för den teorin.

Studien är gjord på 45 patienter, från vilka man analyserat provsvar som inte stödjer uppfattningen att virussjukdomen i sig spelar någon roll.De finska forskarna drar slutsatsen att det är ”osannolikt att en virusinfektion bidrog till den plötsliga ökningen.”
– Den formuleringen kan man väl tolka som en möjlig brasklapp, de utesluter inte en möjlig roll för influensan i något skede, säger Nils Feltelius på Läkemedelsverket.

Att helt avskriva influensans roll på basis av den här studien, menar Nils Feltelius är en väl kraftig slutsats.
– Det är ett viktigt inspel av forskarna, men man bör nog fortfarande hålla öppet för att influensan kan ha spelat en roll, menar Nils Feltelius.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng