FDA stoppar import från Indien

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har stoppat importen av 30 generika, tillverkade vid två fabriker i Indien. Skälet är dålig säkerhet vid tillverkningen. Men stoppet innebär inte att redan importerade läkemedel dras in.

17 sep 2008, kl 11:48
0

Annons

Skälet till importstoppet är att FDA vid två inspektioner tidigare i år funnit att kvaliteten vid två av det indiska företaget Ranbaxys fabriker inte uppfyller kraven för GMP (Good Manufacturing Practice). FDA har inte funnit några föroreningar vid upprepade tester av tillverkade produkter. Men myndigheten anser att kvaliteten vid produktionen är för osäker och att det finns risk för föroreningar om Ranbaxy inte höjer säkerheten.

Stoppet innebär inte, enligt FDA, att läkemedel som redan importerats behöver dras in eller att det är någon risk att använda dem.
Det är vid fabrikerna i Dewas och Paonta Sahib som FDA funnit säkerhetsproblem.
? Vi har inte funnit något som tyder på att det finns några risker att använda produkter från dessa två fabriker i dagsläget och har inget skäl att tro att läkemedel producerade vid dessa idag utgör ett säkerhetsproblem, säger Dr Douglas Throckmorton vid FDA till The New York Times.