Annons

Syntetiskt blod kan ge hjärtinfarkt

Konstgjort blod ökar risken att dö för tidigt med 30 procent och
tredubblar nästan risken för hjärtinfarkt. Detta framkommer i en
metaanalys som publicerats i The Journal of the American Medical
Association, JAMA.

29 apr 2008, kl 13:24
0

Annons

Syntetiskt blod innehållande det syrebindande proteinet hemoglobin har flera fördelar jämfört med vanligt blod. Hållbarheten är god, det behöver inte förvaras kallt, infektionsrisken är låg och det kan ges oberoende av patientens blodgrupp. Men de goda utsikterna för produkter av denna typ grumlas nu av att patienterna löper en betydligt större risk att drabbas av för tidig död och hjärtinfarkt, enligt en ny rapport.

Sexton kliniska studier av drygt 3 700 patienter som behandlats med olika typer av syntetiskt hemoglobinbaserat blod har analyserats. De fem olika produkterna i sammanställningen skiljer sig åt biokemiskt men verkningsmekanismen är densamma. Och förmodligen även de toxiska effekterna.

I naturligt blod befinner sig hemoglobinmolekylerna inuti de röda blodkropparna. Men i de syntetiska blodvarianterna är molekylerna inte bundna till några celler. En möjlig förklaring till de risker som observerats är att det fria hemoglobinet orsakar minskat blodflöde och bildning av blodproppar genom att förbruka kväveoxid.

Forskarna bakom metaanalysen menar nu att alla nya och existerande produkter av den här typen borde testas på djur innan de kliniska studierna på människor får fortsätta. Idag pågår fem kliniska studier av syntetiskt hemoglobinbaserat blod, bland annat i Sverige, och ytterligare minst en är planerad.

Kritik riktas även mot den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA eftersom studieresultat som borde ha kunnat peka på dessa risker betydligt tidigare – för upp till tio år sedan – inte har offentliggjorts.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng