Annons

Färre sjukskrivningar med Enbrel

Enbrel minskar både sjukvårdskostnader och antal sjukskrivningsdagar hos patienter med psoriasisartrit. Det visar resultat från Educate-studien som presenterades i Stockholm idag.

1 jun 2006, kl 16:10
0

Kliniska studier har visat att patienter med psoriasisartrit får en förbättring av både hud- och ledbesvär. På den pågående World Psoriasis & Psoriasis Arthritis Conference i Stockholm presenterades idag nya hälsoekonomiska data med Enbrel (etanercept).

Educate-studien (Experience, Diagnosing, Understanding Care And Treatment with Enbrel) visar att behandling med etanercept också kan ge positiva effekter på sjukvårdskostnaderna.

– Behandling av reumatiska sjukdomar ställs ibland mot personalkostnader. Därför känns det angeläget att studera de biologiska läkemedlens effekt på övriga sjukvårdskostnader, säger docent Ulla Lindqvist vid Reumatologkliniken på Akademiska Sjukhuset i Uppsala, i ett pressmeddelande.

Educate-studien omfattar 1 100 amerikanska patienter med psoriasisartrit. Efter 12 veckors behandling med etanercept hade antalet läkarbesök, utöver besök hos hudläkare, minskat med 60 procent och besök hos distriktssköterska med 75 procent. Dessutom minskade besöken på akutmottagning, liksom besök hos psykolog, naturläkare, akupunktör eller kiropraktor, samt besök av vårdpersonal i hemmet.

– Detta är positiva resultat som, trots att de inte är helt överförbara till det svenska sjukvårds- och försäkringssystemet, bekräftar andra samhällsekonomiska studier gjorda med Enbrel på patienter med ledgångsreumatism. Men samtidigt som det är viktigt att reflektera över de ekonomiska konsekvenserna för sjukvården måste patientens sjukdom och livskvalitet alltid sättas i främsta rummet, säger Ulla Lindqvist.

Educate-studien visar dessutom att antalet sjukskrivningsdagar minskade från 0,80 till 0,58 dagar per månad efter tolv veckors behandling. När studien startade var 13 procent av patienterna tvungna att anpassa sina arbetsuppgifter till följd av sjukdomen. Efter tolv veckor hade andelen sjunkit till fyra procent. Andelen som var tvungna att be en familjemedlem eller annan anhörig att ta ledigt för att ge vård eller ställa upp med transport sjönk från åtta till tre procent.

En behandling med etanercept kostar 2 785 kr per vecka och bör enligt Fass initieras och övervakas av specialist med erfarenhet av diagnos och behandling av reumatoid artrit, psoriasisartrit, ankyloserande spondylit eller psoriasis.