Imigran receptfritt i Storbritannien

Sumatriptan tabletter blir snart tillgängliga utan recept i Storbritannien för patienter i åldern 18 till 65 år som haft migrän i minst ett år.

31 maj 2006, kl 13:37
0

Under namnet Imigran Recovery lanseras den första receptfria triptanen av Glaxosmithkline i form av tabletter på 50 mg.

Kunden måste först fylla i ett frågeformulär för att konstatera om behandlingen är lämplig. Det gäller uppgifter om patientens ålder och hur länge man haft migrän. För att undvika att behöva fylla i samma uppgifter flera gånger utfärdar farmacevten ett kort som gäller ett år för patienter som uppfyller kraven.

För att anses lämplig ska patienten vara mellan 18 och 65 år, ha haft minst fem migränattacker under minst ett år och ha en klar diagnos som ställts av läkare eller apotekare.

De behandlingsinstruktioner som ges är att om patienten svarar på den första tabletten men symtomen återkommer kan en andra tablett tas efter minst två timmar. Under ett dygn bör man inte ta mer än två tabletter och läkemedlet ska inte användas förebyggande. Från den 15 juni finns rekommendationerna på relaterad länk.

Royal Pharmaceutical Society har gett ut anvisningar för apotekare som innehåller information om migrän, hur sumatriptan verkar, vilka patienter som bör remitteras till läkare, biverkningar, kontraindikationer med mera.