Annons
Färre patienter har sökt vård för postcovid

Färre patienter har sökt vård för postcovid

Antalet vårdkontakter gällande långvariga besvär efter covid-19 har minskat, enligt Socialstyrelsen.

28 feb 2022, kl 12:57
0

Antalet vårdkontakter där postcovid registrerades ökade stadigt från att diagnosen infördes i oktober 2020 med en topp i maj 2021. Det visar statistik från Socialstyrelsen.

Under juni och juli skedde sedan en minskning, och i augusti och september ökade de något igen. Denna ökning motsvarar dock inte antalet vårdkontakter under våren. I oktober minskade antalet vårdkontakter i primärvården medan antalet i den specialiserade vården ökade något.

– I maj 2021 hade den andra och tredje vågen börjat ebba ut och eftersom det går ett antal veckor från att man insjuknar till att man kan konstatera långvariga bestående besvär, är det ganska naturligt att en topp nåddes då, säger Anna Bennet Bark, enhetschef på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen har inte tillgång till primärvårdsdata efter den sista oktober 2021 och det finns därför en osäkerhet i hur utvecklingen efter det ser ut.

Totalt sett registrerades 24 798 vårdkontakter inom den offentliga primärvården samt 9 246 inom den specialiserade vården under perioden oktober 2020 och oktober 2021, visar Socialstyrelsens statistik.

Socialstyrelsen saknar uppgifter om postcoviddiagnoser inom den privata primärvården, men utifrån regionernas beräkningar om den privata vården uppskattar myndigheten att det totala antalet vårdbesök i primärvården var 46 226 under den undersökta perioden.

Med vårdkontakter avses läkarbesök i primärvård, läkarbesök i öppen specialiserad vård och vårdtillfällen i slutenvård.

Uppskattar 30 000 patienter med postcovid

Mellan oktober 2020 och oktober 2021 fick sammanlagt 16 019 patienter diagnosen postcovid inom den offentliga primärvården. Men uppskattningsvis, när även den privata primärvården räknas in, rör det sig om cirka 30 000 patienter. Inom den specialiserade vården fick 5 710 patienter diagnosen under den undersökta perioden.

– Det finns en osäkerhet i resultatet eftersom det inte varit möjligt att samla in data om primärvården på individnivå. Det innebär att samma patient kan förekomma i underlaget för både primärvård och specialistvård, vilket kan ge en viss överlappning, säger Anna Bennet Bark.

Av de patienter med postcovid inom den offentliga primärvården var 62 procent kvinnor. Inom den specialiserade vården var det dock något jämnare könsfördelning med 52 procent kvinnor.